Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] jedynie minimalną dawkę izoflawonów. Przy czym często tego typu odżywki są miksem białek pochodzących z różnych roślin, co zbliża ich wartość biologiczną do białka pochodzenia zwierzęcego. Tak więc już nawet mała porcja podobnego miksu białkowego znacząco ułatwia pokrycie zapotrzebowania organizmu weganina na białko. Sławomir Ambroziak
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru kreatyny. Kreatyna jest głównym komórkowym dystrybutorem energii biologicznej. W związku z tym jest w pierwszej kolejności szczególnie ważnym czynnikiem dla tkanki mięśniowej, czyli tkanki o niezwykle wysokim [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
[...] orzechami nerkowca, rodzynkami i posiekaną kolendrą. Burger jaglany z grillowanymi warzywami Burger jaglany to świetna propozycja dla miłośników tej potrawy. Jest bogaty w białko, szybko się go robi i jest przede wszystkim smaczny. Niezależnie od tego, czy podasz go na bułce ze wszystkimi ulubionymi dodatkami, czy zawiniesz w sałatę, ten [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] i energii niezbędnej do codziennych aktywności. Wprowadzenie tych innowacyjnych produktów do codziennego menu jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na wysokiej jakości białko roślinne dla każdego, kto prowadzi wegański lub wegetariański styl życia. Innowacje w świecie odżywek Teraz również dla wegan Otwarcie nowych możliwości przed [...]
[...] wyjątkowych shake'ów, które nie tylko kuszą różnorodnością smaków, ale także dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Bez względu na to, czy preferujesz białko pochodzenia zwierzęcego, czy roślinne, HUMMY SHAKE oferuje warianty, które zaspokoją Twoje potrzeby żywieniowe i zadowolą podniebienie. Białko dla zdrowia i jakości [...]